Hovedspring med hest

VELKOMMEN TIL ASA100.DK. Tilbage til datiden i nutid.

 

Det fantastiske fotografi...

I mine sene teenageår fik jeg en bog af Henrik Saxgren der hed (og stadig hedder) Tid. Bogen indeholdte selvfølgelig en masse billeder som forfatteren fortalte en lille historie om. Billedet "Hovedspring på hest" blev dog hurtigt mit favorit-billede. Jeg kunne kigge på det i timevis og undres over hele situationen, som mildest talt, er temmelig absurd. Det var før internet, Google og Wikipedia, så der var ikke megen hjælp at hente med at få mysteriet, eller historien bag billedet opklaret. Hvad lander de i ? Er det fup ? og hvorfor i alverden ville nogen dog få en så sindsyg ide...?

 

Nu kender jeg historien om Sonara Webster (Carver), som er pigen på hesten. Den er helt igennem fantastisk, og jeg skal forsøge at gengive den herunder.

 

William Frank "Doc" Carver (May 7, 1851 – Aug. 31, 1927) var en af de sidste "rigtige" cowboys. Han var oprindelig tandlæge (deraf mellemnavnet "Doc") og havde så meget cowboy i maven, at han løj sig ældre fordi han ellers ville have været for ung til at have deltaget i de sidste slag mod indianere som han gerne pralede med. Doc Carver drømte om det frie romantiske Cowboyliv og da han var en dygtig skarpskytte forlod han tandlæge erhvervet og slog sig ned i underholdningsbranchen med cowboy-shows sammen med sin kompagnon Buffalo Bill Cody. Her kunne man så komme og overvære et show med lassoer, skarpskydning og der har sikkert også været et par indianere med, som skulle indfanges.

 

Carver's shows var et tilløbsstykke og han turnerede i det meste af USA med dem. I 1889 rejser han til Europa og deltager i flere skyttekonkurrencer som han vinder og dermed tjener en del penge. Carver var ikke uden evner for købmandsskab og da han vender hjem til USA igen, udfordrer Carver kaptajn Adam Henry Bogardus. Bogardus var 17 år ældre end Carver og havde status som USA's bedste skytte. Dysten bliver et tilløbsstykke og Carver slår den ældre Bogardus med 83 - 82 point, altså en kneben sejer.

 

Carver falder i et hul med sin hest...

Der er mange historier om, hvordan ideen til hovedspring med hest opstår. I Carver's egen version bliver han jagtet af en flok indianere og må springe ud over en høj skrænt og på hovedet ned i en flod med hesten.

Så er der en historie om en bro der kollapser under ham og hesten.

Den sidste kommer fra venner og bekendte af Carver, som efter hans død fortæller, at Carver ganske enkelt "bare" var faldet i et stort vandhul (synkehul) med hesten.

Men ligegyldigt hvordan det gik for sig, var der født en idé om at springe på hovedet i vandet på hesteryg.

Carver sætter en annonce i en avis, hvor han søger efter en pige/kvinde med tag på heste og lyst til at udføre det halsbrækkende stunt.

 

Annoncetekst lød:

"Søges. Ung attraktiv kvinde der kan svømme og dykke. Du skal kunne lide heste og at rejse. Spørg efter Dr. W.F. Carver. Savannah Hotel"

 

Sonora's mor, ser annoncen og opfordre datteren til at henvende sig. Sonara har hverken den store lyst eller det store kendskab til heste, men føjer sin mor og møder Dr. Carver. Dette bliver starten på 20 års fast arbejde som hestedykker.

 

Spring fra 12-18m rampe.

Fra ca. 1923-1929 er showet omrejsende i USA og ramperne der spriges fra varierer fra 12 til 18 meter i højden. Bassinet som hest og rytter lander i, er ca. 3,40 meter dybt. Showet er en stor succes og den aldrende Doc. Carver er en tilfreds mand. Det samme kan siges om Sonara (pigen på hesten) og Doc Carver's søn Allan Floyd Carver (Al), som forelsker sig i hinanden. Doc Carver dør i 1927 og overlader hele butikken til sønnen Al der året efter (1928) gifter sig med Sonara. I samme år antages Sonara's lillesøster Arnette som springer/dykker

I 1929 bliver showet en fast og blivende attraktion på The Steel Pier i Atlantic city, showet er en kæmpe succes og trækker folk til forlystelsesparken Steel Pier i de kommende mange år.

 

Handicappet idrætsikon.

I 1931 går det alvorligt galt for Sonara. Under et spring kommer hun ud af balance og rammer vandet med øjnene åbne. Slaget mod vandet slår nethinderne i stykker og Sonara genvinder aldrig synet igen og lever resten af sit liv som blind. Om udtrykket "op på hesten igen" kommer herfra, skal jeg ikke kunne sige, men det ville give god mening, for det var hvad hun gjorde. Sonara Webster Carver fortsatte med at dykke med heste på The Steel Pier indtil 1942 uden at kunne se. Fra ulykken og de følgende 11 år formåede hun at blive et stort ikon for andre handicappede og var en stor inspirator for handicap idrætten.

Sonara døde 99 år gammel i 2003

 

Fakta om hovedspring med hest.

 

Rytter springer på hesten der kommer op ad rampen i trav.

 

Højde på rampe 12-18 m.

 

Vandgrav 3,4m - 6m

 

I de år man udførte disse spring var der aldrig nogen skader på hestene som udførte springene.

 

Aktive år: 1894-ca. 1970

 

 

Flere billeder og video omkrin hovedspring med hest.

Klik her

Copyright © All Rights Reserved ASA100.dk 2017